Mechanische ventilatie – Goede luchtcirculatie op 1 voor een goede gezondheid

Mechanische ventilatiesystemen zijn ideaal voor gezond lucht in uw huis. De mechanische ventilatieboxen zijn makkelijk in gebruik, maar het is wel belangrijk om te weten hoe ze werken en waar je extra aandacht aan moet besteden. Daarom hebben wij een overzicht voor u gemaakt omtrent de Mechanische ventilatie:

Wat is mechanische ventilatie?

Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet wordt afgevoerd. Er zit een continu draaiende ventilatie motor in die zorgt voor de ventilatie. Omdat de Mechanische ventilatie continue aanstaat, is het een systeem welke constant de lucht dus continu ververst. Bij een goed werkenden mechanische ventilatie heb je minder kans op schimmels en bacteriën én aanzienlijk minder fijnstof in huis, dit komt de gezondheid uiteraard ten goede.

Doordat dit door het hele huis is aangelegd wordt ook wel het centrale afzuiging genoemd. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen.

mechanische ventilatie

Hoe werkt mechanische ventilatie nu eigenlijk?

Een mechanische ventilatie systeem bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

  • de ventilatiebox
  • luchtkanalen
  • luchtroosters

De mechanische ventilatie zuigt de vuile lucht via de ventilatie motor af en zorgt dat er tegelijkertijd door ramen, kieren en luchtroosters weer frisse lucht naar binnen wordt gehaald. De schone buitenlucht komt makkelijker naar binnen door de onderdruk die ontstaat door de mechanische ventilatie. Dit is de meest voorkomende vorm van ventilatie in het huis.

Belangrijk voor een goed functionerende mechanische ventilatie is dat de kanalen vrij zijn en dat er niets voor de luchtroosters staat.

Welke standen zijn er mogelijk bij mechanische ventilatie?

Er zijn diverse systemen mogelijk, de meeste hebben 2-3 standen om de hoeveelheid lucht te kunnen verversen. Denk hierbij aan:

  • Stand 1 is als je niet thuis bent of als je thuis bent maar geen gebruik maakt van de keuken en douch
  • Stand 2 deze stand gebruik je wanneer er wel gekookt wordt en er gebruik gemaakt wordt van de douche. Dit is overigens de meest voorkomende stand.
  • Stand 3, deze gebruik je als er veel mensen in huis zijn.

Op welk manier gebruik je de mechanische ventilatie het beste?

Er zijn 3 punten om rekening mee te houden, namelijk:

  • Zorg voor goede luchtcirculatie
  • Zet de mechanische ventilatie nooit uit
  • Kies de juiste stand

Zorg voor een goede circulatie van lucht in het huis. Er moet voldoende gezonde lucht naar binnenstormen, maar eigenlijk nog belangrijker sluit de roosters en kanalen niet af. Wanneer dit gebeurt dan blijft de vieze lucht binnen.

De ventilatie wordt alleen uitgezet wanneer er onderhoud nodig is of als er gewaarschuwd wordt bij calamiteiten en de ramen en deuren moeten gesloten worden. Alleen dan wordt het systeem uit gezet.

Mechanische ventilatie

Waarom mechanische ventilatie reinigen?

Doordat vuile lucht wordt opgezogen en door de roosters en kanalen gaan komt er veel vuil in het systeem terecht. Ook in het ventilatiebox komt alle vuile lucht terecht. Daarom is het belangrijk om het systeem te reinigen. Dit reinigen is geen klus die je even zelf doet. Zoals eerder aangeven zijn er 3 onderdelen die onderhouden moeten worden, namelijk:

  • de ventilatiebox
  • luchtkanalen
  • luchtroosters

De ventilatiebox moet minimaal 1 keer per 2 jaar worden onderhouden. Laat dit door een gespecialiseerd bedrijf doen. De luchtkanalen kunnen 1 keer in de 5 jaar gedaan worden. Ook dit is niet zelf te doen. Wat u wel zelf kunt doen is de roosters of de ventielen schoonmaken. Hiermee voorkom je dat het systeem achter de roosters extra vuil wordt. Maak deze dan ook meerdere keren per jaar schoon.

Wat is een ventilatieBox bij een mechanische Ventilatie?

Een ventilatiebox zorgt ervoor dat de lucht via die ventielen  of roosters wordt afgezogen naar buiten. De box hangt meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Met een knop in de keuken en/of badkamer regel je hoeveel lucht het mechanische afvoersysteem afvoert. De knop heeft 2 of 3 standen.

Een ventilatie gaat gemiddeld 15 jaar mee. De ontwikkeling gaat hard. De nieuwe systemen gaan langer mee en zijn energie zuiniger. Heeft u nog een oud systeem, laat deze goed reinigen. Twijfelt u aan de werking of hoort u geluid laat het ons weten we komen graag even bij u langs om het te controleren.

Hoe lang gaat een mechanische ventilatie mee?

De levensduur voor de ventilatiebox is hierboven al besproken, de kanalen gaan lang mee en de roosters hoeven in principe ook niet te worden vervangen. Tenzij de vervuiling zo erg dat het niet meer schoon te krijgen is dan is vervanging onvermijdelijk.

Wanneer u nog een oud ventilatiebox heeft hangen zijn er een aantal voordelen om deze te vervangen voor een nieuwe ventilatiebox, namelijk:

  • Directe energiebesparing, dus kostenbesparing
  • Een gezonder binnenklimaat, gezonde lucht in huis
  • Binnen enkele jaren terugverdiend door efficiënter energiegebruik
  • Vermindering geluidsoverlast

Een afspraak maken voor een reiniging of vervangingen de ventilatiebox

Uiteraard doen we eerst een controle van het gehele systeem. Alleen op basis daarvan kunnen we voor u een maatwerk voorstel maken.

Veelgestelde vragen omtrent reiniging of vervanging:

Wij installeren alle bekende mechanische ventilatie systemen, de systemen zuigen vuile lucht uit de woning zodat op een natuurlijke wijze schone lucht het huis in kan komen.

Er wordt een afzuigunit geplaatst op een centraal punt van het mechanisch ventilatie systeem (keuken of beneden wc). De overige uiteindes die naar de keuken, wc(‘s) badkamer leiden worden afgedicht. Dit is om onderdruk in het kanaalstelsel te creëren. Als dit is gebeurt kan de monteur met een speciale borstel door de kanalen heen om ze schoon te maken. Als alles schoon is, word de box op een vakkundige manier vervangen door een nieuwe krachtige, stil en energiezuinig ventilatie box. Uiteraard zorgt de monteur zorgt dat alles netjes word achtergelaten wanneer hij bij u vertrekt.

Het enige wat u kunt doen is zorgen dat er vrije toegang is tot de ventilatiebox. Verder regelt de monteur alles.

Op basis van de reeds eerder vervangen ventilatieboxen zijn we ongeveer 1,5 uur bezig.